Son anketler,adaylar,2011,,anket sonuçları,il il milletvekilleri,aday isimleri,Son anketler,seçim sonuçları

13 Ekim 2009 Salı

Erdoğan'ı memnun eden AB desteği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya'nın AB üyelik sürecinde Türkiye'yi hiç yalnız bırakmadığını belirterek, ''İnanıyorum ki bundan sonra da yine bu destekleri devam edecektir'' dedi.

Erdoğan ve Slovakya Başbakanı Robert Fico, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenlediler.

Mevkidaşı Fico ile gerek başbaşa, gerekse heyetlerarası çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, Slovakya ile Türkiye arasında herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, ''Gerek uluslararası bir çok görüşmelerde paylaştığımız ortak görüşler, gerek uluslararası bir çok kuruluşların yaptığı seçimlerdeki aramızdaki mevcut dayanışma, bizim bu noktadaki geleceğe yönelik ortak bakışımızın uygulamada da en açık en güzel ispatı oluyor'' diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Dostluk temelleri üzerinde sürdürdüğümüz ikili ilişkilerimizin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda her iki taraf için de tatmin edici düzeyde devam ettiğini görmek beni ayrıca mutlu etmiştir. Ülkelerimiz arasındaki, ekonomik işbirliğini artırma potansiyeli aslında çok yüksek. Şu anda dış ticaret hacmimiz, iki ülke arasında 1 milyar Avro civarında... Bunu tabii yeterli bulmuyoruz, bunu artırma noktasındaki kararlılığımız da ortak bir irade söz konusu.

Kasım başı itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımızın bir Slovakya ziyareti olacak. Ben de doğrusu Slovakya'yı ilk ziyaret eden başbakan olmak istiyorum, hemen ben de ardından bir iş adamları heyetiyle gitme arzusundayım. Bu ziyaretlerde karşılıklı olarak sektörel bazda iş adamlarımızın biraraya gelmesi, inanıyorum ki hem karşılıklı ülkelerdeki yatırımlar, hem ortaklaşa 3. ülkelerde yatırımlara girme şansını da artıracaktır.

Ülkelerimiz arasında malum 2000 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın Slovakya'nın AB üyeliği çerçevesinde yenilenmesi gerekmekteydi. Bu yeni anlaşmayı da az önce imzalamış bulunuyoruz. Bu da hayırlı olsun diyorum. Yeni yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmasının, ben aramızdaki atacağımız bu adımlara kesinlikle hız vereceğine inanıyorum. Bunda hiç tereddütüm yok.''

-''AB VE KIBRIS KONUSUNDA SLOVAKYA'NIN DESTEĞİ...''-

AB sürecinde Türkiye'ye verdiği destek için Slovakya Başbakanı Fico'ya teşekkür ederek şükranlarını bildiren Erdoğan, ''Bundan dolayı, kendilerine tabi şahıslarından, Slovakya'nın bugüne kadar gelen yönetimlerine de çok çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bizleri AB sürecinde hiç yalnız bırakmadılar. İnanıyorum ki bundan sonra da yine bu destekleri devam edecektir'' dedi.

Kıbrıs konusunu da görüşmede ele aldıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Burada da yine aynı duruşlarını sergilediklerini ve bu konuda olumlu yaklaşımlarını sürdürdüklerini, aynı şekilde benim Başbakan Sayın Fico'dan duymam mutlu etmiştir. Tam üyelik perspektifiyle verilen destek için teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, tüm Slovak halkına, Türk Milleti adına teşekkür ederek, bu yıl Türkiye'ye gelen Slovak turist sayısının yaklaşık 60 bin olduğunu söyledi. Bunun güzel bir gelişme olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Bu aynı zamanda halklarımız arasındaki kaynaşmayı da sağlaması bakımından önem ifade ediyor. Fakat Türkiye'den Slovakya'ya giden turist sayısı az. Onun için bu vizeleri gözden geçirmemiz lazım. Eğer vize kolaylığını da başarabilirsek, inanıyorum ki Türkiye'den Slovakya'ya çok daha fazla miktarda turist gidecektir. Çünkü ne kadar gezer, ne kadar dünyayı tanıma fırsatını bulursak, o zaman dünyaya bakışımız da o kadar güçlenecektir. Buna inanan bir başbakan olarak bunu söylüyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan, en kısa zamanda Slovakya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

SLOVAKYA BAŞBAKANINDAN TÜRKİYE'YE AB DESTEĞİ

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Türkiye'nin AB üyeliğine destek vererek, kriterleri karşılayan her ülkenin koşulsuz olarak AB'ye kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fico, Türkiye'de olmaktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu, iki ülke arasında hiçbir sorun bulunmadığını belirtti.

Fico, Başbakan Erdoğan'ı en kısa sürede Slovakya'da görmek istediklerini belirterek, iki ülke ilişkilerinde ekonomi ve özellikle de enerjiye odaklanılması gerektiğini kaydetti. Ankara'ya Slovak iş adamlarıyla birlikte geldiğini hatırlatan Konuk Başbakan, iş adamlarının birbirleriyle temasının iki ülke ekonomik ilişkilerine katkıda bulunacağına işaret etti.

Konuk Başbakan, bugün imzalanan yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmasının önemine değinerek, Slovakya'nın yabancı yatırımlar için çok cazip bir ülke olduğunu, Türkiye'den yönelecek yatırımları memnuniyetle karşılayacaklarını bildirdi.

Fico, Slovakya'nın Schengen sistemine dahil olduğunu hatırlatarak, bununla birlikte vize kolaylığı sağlamak için ellerinden geleni yapma sözü verdi. Slovakya'dan vize almayı basitleştirmemek için hiçbir neden bulunmadığını belirten Fico, ancak Schengen'e dahil olmaları nedeniyle yapabileceklerinin sınırlı olduğunu ve bu konuda anlayış beklediklerini söyledi.

Slovakya ile Türkiye'nin birbirini bazı uluslararası örgütlerdeki adaylıklarında desteklediklerini kaydeden Fico, bu çerçevede Lahey Adalet Divanına bir Slovak hakimin de girmesinde verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Fico, kendilerinin de Türkiye'nin Uluslararası Kimyasal Silahları Engelleme Teşkilatının genel direktörlüğüne aday olan büyükelçisini desteklediğini kaydetti.

Fico, Türkiye'nin uluslararası alanda oynadığı rolü takdir ettiklerini ifade ederek, "Slovakya olarak Türkiye'nin AB'ye nihai üyeliğini destekliyoruz. Slovakya AB'nin genişlemesinin taraftarı ve bunun AB için yararlı olduğunu düşünüyor. AB'nin büyük bir genişlemeden yorgun düşeceği felsefesini paylaşmıyoruz. Kriterleri karşılayan her ülke AB'ye koşulsuz olarak kabul edilmeli" diye konuştu.

AB'nin Türkiye'nin enerji arzı güvenliğinde kilit önemini anlamasının her iki tarafın da çıkarına olduğunu belirten Fico, bu çerçevede enerji faslının müzakerelere açılması gerektiğini bildirdi.

Hiç yorum yok:

Etiketler

sayaa

yükleme oyunları seçim sonuçları
 
sayfa_f1d9fabdd31b3d2d.html