Son anketler,adaylar,2011,,anket sonuçları,il il milletvekilleri,aday isimleri,Son anketler,seçim sonuçları

13 Haziran 2009 Cumartesi

Cumhurbaşkanı Gül'ü şok eden inşaat

urbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu inşaatının 17 yıldır bitirilememesini ''hayretle'' karşıladığını belirterek, ''Şimdi bütün arzum, cumhurbaşkanı olduğum sürede, 17 yıldır bitirilemeyen inşaatın bitirilmesi, bunların Ankara'ya, Türk halkına kazandırılması. Bu da benim önceliklerimden birisi'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Ankara Kültür Sanat Merkezi ''Cer Atölyeleri'' ve CSO Konser Salonu inşaat alanında incelemelerde bulundu.

İncelemeler öncesinde, inşaatın proje mimarı Semra Uygur, Gül, Günay ve beraberindeki heyete CSO'nun mevcut konser salonunda, inşaat projesi hakkında, slaytlar ve projenin maketleri eşliğinde, bilgi verdi.

Projeye 1992 yılında başlandığını, 1993 yılında sözleşme imzalandığını, 1995 yılında ihalenin yapıldığını ve 1997 Aralık ayında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından inşaatın temelinin atıldığını anlatan Uygur, ''Atatürk Kültür Merkezi 4. bölgede büyük hayallerle başlayan CSO konser salonları inşaatı, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar ve tercihlerin önünde olmaması gibi nedenlerle, 17 yıldır tamamlanamadı'' dedi.

Uygur, 4 bloktan oluşan inşaat projesinde 2 bin kişilik konser salonu, 500 kişilik oda müziği salonu, koro çalışma salonları, CSO çalışma salonu ve kayıt stüdyosunun bulunduğunu belirterek, salonların akustiği için Almanya'dan mimarlar ve şirketlerle sözleşmeler imzalandığını söyledi.

Projenin hiçbir yapıyla yarışmayacak nitelikte yalın formlarla oluşturulduğu ancak aradan geçen 17 yılda sadece 800 araçlık otoparkın kaba inşaatının tamamlandığını ifade eden Uygur, ''CSO, Cumhurbaşkanlığı adını taşıyan tek kuruluştur. Bu yüzden gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

-''PROJE BAŞLADIĞINDA ÇOCUĞUM EMZİKLİYDİ, ŞİMDİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ''-

Cumhurbaşkanı Gül, Uygur'a, ''17 yıl önce siz mi projeyi hazırladınız?'' diye sordu. Uygur da ''Evet. O dönemde çocuğum emzikliydi şimdi üniversite öğrencisi'' yanıtını verdi.

Uygur'un sunumunun ardından Kültür ve Turizm Bakanı Günay da Atatürk Kültür Merkezi'nin 1. bölgesinde yapılacak ''Türkiye Uygarlıklar Müzesi'' ile ilgili açıklama yaptı. Müzenin Anadolu topraklarında yaşayan uygarlıklara ait bilgileri ve materyalleri barındıracağını ifade eden Günay, ''Müze, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümüne verilecek en büyük armağan olacak'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül de ''100. yıla daha 14 yıl var. Müzede de bir 17 yıl daha beklemeyelim. 100. yıldan önce tamamlayalım, o zaman resmi açılışını yapalım'' diye konuştu. Gül, Türkiye'de arkeoloji enstitüsünün olmamasının çok büyük bir eksiklik olduğunu da ifade ederek, enstitü kurulmasına yönelik çalışmaların yapılabileceğini kaydetti.

CSO Konser Salonu'ndaki sunumun ardından Gül ve Günay, inşaat alanında incelemelerde bulundu.

Gül, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Uygarlıklar Müzesi'ne önem verdiğini söyledi. Türkiye'nin 14 bin yıl geriye giden topraklar üzerinde kurulduğunu, bunun arkeolojik bulgularla ispatlandığını söyledi. Gül, Anadolu topraklarının 14 bin yıllık tarihinin Türkiye Uygarlıklar Müzesi'nde sergileneceğini ifade etti.

CSO inşaatının da 17 yıl önce projelendirildiğini ve 15 yıl önce inşaata başlandığında hayretler içinde kaldığını belirten Gül, ''Şimdi bütün arzum, Cumhurbaşkanı olduğum sürecinde bütün bunların bitirilmesi, bunların Ankara'ya, Türk halkına kazandırılması. Bu da benim önceliklerimden birisi'' dedi.

Türkiye Uygarlıklar Müzesi'nin daha büyük bir çalışma olduğunu anlatan Gül, müzeye ilişkin çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti.AKM alanındaki 19 Mayıs Stadyumu'nun da Ankara'ya yakışmadığını belirten Gül, alan üzerindeki yapıların yenileneceğini söyledi.

Uzun zamandır CSO'ya gelmeyi planladığını belirten Gül, CSO'nun konser salonunun yenilenmesinin de özel sektör kanalıyla yapıldığını kaydetti. Bir gazetecinin ''CSO inşaatı 17 yılda tamamlanamadı, müzenin yapımı kaç yıl sürecek, ne kadar kaynak aktarılacak'' diye sorması üzerine Gül, ''Bunlar kaynak bulunmadığı için yapılamamış değil. Türkiye büyük bir ülke, kaynakları vardır. Bunları öncelikler sırasına koymak ve bunlarla ilgilenmek, takip etmek önemlidir. Artık Türkiye'de çok büyük projeler kısa sürede bitiriliyor'' yanıtını verdi.

Gül, bir gazetecinin Kars'ın Digor ilçesi Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü'nün Kürtçe propaganda kararını ve Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin Kürtçe konuşmayla ilgili verdiği kararları değerlendirmesini istemesi üzerine de ''Mahkeme kararlarıyla ilgili bir şey söylemem, bunlar süreçtir. Türkiye bir hukuk devleti olduğuna göre, alt mahkemeler, üst mahkemeler var. Bunlara itiraz yolu var. En sonunda bunları onaylayacak kurumlar var'' dedi.

Gazetecilerin inşaat alanında fotoğraf çekmek istemesi üzerine Günay, etkinliğe kravatsız katıldığını belirterek, ''Sayın Cumhurbaşkanı kravatlı, ben kravatsızım, çok uygun olmayacak'' dedi. Gül'de bunun üzerine kravatını çıkararak, gazetecilere poz verdi.

İnşaat alanındaki incelemelerin ardından Gül, Günay ve beraberindekiler yenilenen ''Cer Atölyeleri''ni gezdi.

Hiç yorum yok:

Etiketler

sayaa

yükleme oyunları seçim sonuçları
 
sayfa_f1d9fabdd31b3d2d.html