Son anketler,adaylar,2011,,anket sonuçları,il il milletvekilleri,aday isimleri,Son anketler,seçim sonuçları

5 Ağustos 2010 Perşembe

Adana 12 Eylül'de 'evet' olup akacak

Adana'da 109 sivil toplum kuruluşu Anayasa değişikliği referandumunda 'evet' diyeceğini açıkladı.
Seyhan Oteli'nde STK'lar adına açıklama yapan Adana Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Kızılkaya, Türkiye'nin Anayasa değişikliği referandumu süreci ile çok önemli bir yol ayırımında yer aldığını söyledi.

Bürokratik vesayetin, tüm ağırlığı ile ve ideolojik aygıtlarıyla demokratikleşme ve özgürleşmeye karşı iktidarını kaybetmemek üzere direndiğine dikkat çeken Kızılkaya, "Halen darbe anayasası ile yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının, aydınların değişmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardığı bir anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi söz konusu olduğunda belli bir kesimin daha önce savunduğu ilke ve değerlerden vazgeçerek ısrarla "hayır" demesini de doğrusu demokrasi sınavı bakımından çok düşündürücü ve manidar buluyoruz." dedi.

Yapılan bu değişikliğin yeterli olmadığını ancak, sivil bir anayasa için güzel bir başlangıç olduğunu vurgulayan Kızılkaya, "Biz Adana'da yer alan sivil toplum örgütleri olarak referandumda "evet" deme kararlılığındayız. Zira; her şeyden önce referanduma sunulan anayasa değişikliği paketinde yer alan değişikliklerde hayır demeyi gerektirecek hiçbir nokta görmemekteyiz. Paket, içeriği incelendiğinde yeterli olmamasına rağmen bütün bu değişikliğin ülkemizde özgürlükleri, katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi genişlettiği, hukuk güvenliği, hukuk devleti ve eşitlik ilkesinin yerleşmesine katkı sağladığı açıkça görülmektedir. " ifadesini kullandı.

Kızılkaya, "Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için tedbir alınmasına nasıl hayır diyebiliriz?. Herkesin kendisi ile ilgili verilerin korunmasını isteme, kendisi ile ilgili veriler hakkında bilgi sahibi olma, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini isteme, dolayısı ile fişlenmenin önüne geçme hakkına sahip olmasına nasıl hayır diyebiliriz?. Vatandaşın yurt dışına çıkış hürriyetinin ancak mahkeme kararı ile kısıtlanabileceğine, idari kurumların böyle bir kısıtlama kararı veremeyeceğine, dolayısı ile insanların seyahat özgürlüğünün engellenemeyeceğine dair hükme nasıl hayır diyebiliriz?. Çalışanı, emekçiyi koruyan, birden fazla sendikaya üye olmak hakkını tanıyarak hak arama alanını genişleten hükme hayır denilebilir mi?. Yurttaşlara anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkını tanıyan ve vatandaşın hak arama özgürlüğünü sonuna kadar koruyan hükme hayır denilebilir mi?. Ülkede görev yapan ve devletin temelini teşkil eden adalet kurumuna mensup yaklaşık 10 bin hakim-savcının tayin ve terfilerinin sadece 7 kişi yerine daha fazla ve daha katılımcı bir kurul tarafından yapılmasına nasıl hayır diyebiliriz?. Ülkemizin geleceğine ilişkin çok önemli kararlara imza atan Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısını arttırarak ve üyelik süresini sınırlayarak daha katılımcı ve adil bir heyet oluşmasını sağlayan hükme nasıl hayır diyebiliriz?" sorusunu yönletti.

Referandumun ülke meselesi olduğunu vurgulayan Kızılkaya, "Bu değişiklik siyasi düşüncelerle değerlendirilmemelidir. Herhangi bir siyasi gaye olmadan bir araya gelen sivil toplum örgütleri olarak hiçbir noktasına hayır diyemediğimiz anayasa değişikliğine 'evet' diyoruz. Aynı zamanda daha demokrat, daha özgür, daha uygar, pranga ve vesayetlerden kurtulmuş bir Türkiye için halkımızı da 12 Eylül'de referandumda anayasa değişiklik paketine 'evet' demeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu. Programda konuşan Yasin Türkoğlu ise katılımcılardan telefonlarını herkesin 'alo' değil 'evet' cevaplamasını önerdi.

Etkinlikte konuşan Memur –Sen Adana Temsilcisi Ali Uslu ise "Memurlara uygulanan uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yoluna başvurma yasağının kaldırılmasına, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınmasına 'evet' diyoruz. Tüm halkımızı da darbecilerden ebediyen kurtulmak için 'evet' demeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Programın kapanışından önce Adanalı Ozan Murat, kardeşlik türküsünü seslendirerek referandum çalışmalarına destek verdi.

Hiç yorum yok:

Etiketler

sayaa

yükleme oyunları seçim sonuçları
 
sayfa_f1d9fabdd31b3d2d.html